Dé Stadsbrouwerij van Maastricht

Sinds 2018 brouwt Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer weer onder het dak van de voormalige Ridder brouwerij te Wyck Maastricht. Onder de naam “Brouwerij gebroeders Van Aubel” werd hier al vanaf 1857 bier gebrouwen. In 1900 ging de brouwerij door onder de naam de Ridder en in 1954 vond het eerste Maastrichtse speciaal bier het levenslicht: De Maltezer. In de jaren ’90 werd het bekende “Wieckse Witte” hier voor het eerst gebrouwen. Het bier werd zo populair dat de brouwerij uit zijn jas groeide en om die reden sloot in 2002. Na 16 jaar leegstand zijn we trots dat we de brouwhistorie weer terug brengen aan de oevers van de Maas.

De traditie voortzetten

Onze eerste doelstelling was het terugbrengen van het Maltezer bier. We zijn vertrokken vanuit het oude recept en hebben wekelijks een variant gebrouwen. Dit resulteerde in 18 verschillende brouwsels. We hebben ‘review viltjes’ laten ontwikkelen waarop gasten konden laten weten welke versie zij prefereerden. Zeven cafés deden mee aan de actie en na 3 maanden wisten we bijna 1000 viltjes/reviews op te halen. Het 12de brouwsel kwam als grote winnaar uit de test en dat is het bier dat we nu als definitief Maltezer bier brouwen.

Core range bieren
We zijn van plan zeven verschillende “core” bieren te brouwen. Voor deze core bieren brouwen we bieren die duidelijk in een traditionele bierstijl passen. We zien uitdaging in het brouwen van een heel mooi doordrinkbaar blond bier, een klassieke tripel en een traditioneel Dortmunder stijl bier. We gaan voor bieren met een constante geur, kleur, smaak en kwaliteit!

Special range bieren
Naast de zeven core bieren, vindt onze brouwer het leuk om te blijven experimenteren. Er wordt maandelijks een special gebrouwen. Dit betreft vaak een eenmalig brouwsel waar we ongeveer 20 fusten van afvullen. Dit zijn bieren waarbij verschillende brouwtechnieken, ingrediënten en toevoegingen worden gebruikt. Je kunt aan verschillende bierstijlen denken: Mango Pale Ale, DIPA, Koffie Porter, American Wheat Ale, Roggebier en bijvoorbeeld een rookbier.

De Helpende Hand; Sjariteit

De kernboodschap van onze brouwerij is de helpende hand reiken. “Wie goed doet, goed ontmoet”. Om die reden doneren wij per liter bier een bedrag aan de Maltezer Orde in Malta. De Maltezer Orde heeft als doelstelling mensen in nood te helpen en armoede te bestrijden. Daarnaast willen we als stadsbrouwerij ook lokaal ons steentje bijdragen. Daarom zijn wij steeds op zoek naar naamgevers voor ons bier. Mensen die dezelfde naam dragen als ons bier, kunnen naamgever worden. Wij vernoemen het bier dan naar de naamgever die daarvoor een verenigde vermelding in ons proeflokaal geniet. De naamgever doet een jaarlijkse donatie aan de brouwerij, die de brouwerij weer verdubbeld. In samenwerking met de Quiet community zorgen we dat dit bedrag ingezet wordt om mensen onder de armoedegrens gratis bij ons te laten dineren. Wanneer de zeven naamgevers gevonden zijn kunnen we twee gezinnen per week en jaarrond voor niets bij ons laten eten.

Mogelijkheden

Bij Stadsbrouwerij Maastricht bent u welkom voor:

  • Vergadering
  • Lunch
  • Borrel
  • Diner
  • Rondleidingen
  • Bierproeverijen
  • Bierwinkel
  • Team uitjes
  • Groepen diners

We verwelkomen u graag!

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer

Stadsbrouwerij Maastricht

Oeverwal 12
6221EN Maastricht

https://stadsbrouwerijmaastricht.com/www.stadsbrouwerijdemaastrichtermaltezer.nl

0438553258