23
augustus
19:00 — 20:00
Online
Laden Evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Summercourse Intensief Toezicht

Meld je hier aan

De Belastingdienst kent een brede ‘klantenkring’, namelijk alle belastingplichtigen in Nederland. Deze hebben we onderverdeeld in de directies Particulieren, Midden- en Kleinbedrijf en Grote Ondernemingen. De Directie Midden- en Kleinbedrijf  is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van het Midden- en kleinbedrijf en onderscheidt entiteiten in het middenbedrijf (ongeveer 0,4 miljoen) én in het kleinbedrijf (ongeveer 1,5 miljoen kleine bedrijven, starters en ZZP’ ers). 

De directie MKB beoogt de compliance van ondernemingen in het MKB te bevorderen met als doel een juiste, tijdige en volledige ontvangst van de verschuldigde belastinggelden en het bewerkstelligen van een zo laag mogelijk nalevingstekort. Dit doet zij door de inzet van persoonlijke dienstverlening en diverse handhaving- en toezichtmiddelen, met aandacht voor slimme en nieuwe IT- toepassingen. De klantbehandeling kenmerkt zich door informatiegericht toezicht en een integrale en subjectgerichte aanpak. Als contactambtenaar ben je verantwoordelijk voor de afstemming vanuit de Belastingdienst met de FIOD en het Functioneel Parket (onderdeel van het Openbaar Ministerie). 

Programma

Tijdens dit online webinar neemt Anne Jan, contactambtenaar bij de Belastingdienst, je mee in het intensief toezicht. Zijn belangrijkste taak is het doorgeleiden van onderzoeken van de Belastingdienst naar de FIOD en het Functioneel Parket. Een onderzoek komt op zijn bureau als een controle- of heffingsmedewerker tijdens zijn onderzoek fouten constateert die ertoe leiden dat er te weinig belasting wordt betaald of teveel is teruggevraagd door de ondernemer en deze fouten vermoedelijk opzettelijk zijn gemaakt. Alleen als fouten opzettelijk worden gemaakt is er sprake van fraude. Het is zijn taak om te beoordelen of hetgeen dat wordt aangeleverd voldoet aan de criteria om een zaak strafrechtelijk op te pakken. Als dit het geval is dan legt hij de zaak voor aan de FIOD en het Functioneel parket. 

Aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden, laat Anne Jan je zien hoe onderzoeken door Belastingdienstmedewerkers kunnen uitmonden in strafrechtelijke onderzoeken en wat daar allemaal bij komt kijken. Daar komt namelijk meer bij kijken dan alleen vaststellen dat de belasting is betaald of teveel is teruggevraagd.

Voor wie

De summercourse richt zich op iedereen die een interesse heeft in fiscaliteit. De toegang is gratis, maar aanmelden via de aanmeldlink is verplicht. In de week voorafgaand aan het webinar, ontvang je een link die toegang verleent tot het webinar via een uitnodiging los van de bevestiging.

Gegevens

Datum:
23 augustus 2022
Tijd:
19:00 - 20:00
Site:
https://werken.belastingdienst.nl/evenementen/summercourse-intensief-toezicht-168
Organizer:
Belastingdienst