Eind 2023 werd binnen FIRST gevraagd of er mensen geïnteresseerd waren om als publiek deel te nemen aan de quizshow ‘Weet Ik Veel’. Voor iedereen die het niet kent: in de studio spelen 3 BN’ers en een grote groep studenten een quiz. Na 5 rondes van 10 meerkeuzevragen speelt de beste BN’er samen met de beste student de finale waarin ze proberen een zo groot mogelijk bedrag te verzamelen voor een goed doel. Daarnaast krijgt de student een kwart van de pot zelf mee naar huis. Met een prijzenpot die vaak rond de €15.000 ligt, kun je daar zelfs na aftrek van de kansspelbelasting (2024: 30,5%) een avond goed van op stap. Sterker nog, voor ongeveer dat bedrag heb je een Kia Bongo Frontier inclusief Chrome spiegels! Niet verwonderlijk dus, dat er meer dan genoeg belangstelling was.

Uiteindelijk zijn 10 van de grootste intellectuelen die onze studievereniging te bieden heeft samen met het bestuur op 15 januari naar Hilversum afgereisd. De treinrit werd gebruikt om ter voorbereiding enkele quizzen te spelen. Daarbij werd vooral pijnlijk duidelijk hoeveel dingen mensen niet wisten. Dit was tevens het moment dat er iemand tot de conclusie kwam dat ze quizzen niet leuk vond, er niet goed in was en dus geen idee had waarom ze mee was gekomen. De voorbereiding had daarmee niet helemaal het gehoopte effect.

Desondanks kwamen we vol positieve energie aan bij het Mediapark en, na het per ongeluk wandelen van de toeristische route, ook bij de studio. Even leek er een telefoon kwijt, maar die werd na contact met de NS gevonden en aan het eind van de dag weer teruggekregen. Toen volgde het aanmelden waarna onder het genot van een bescheiden snack en een drankje het lange wachten begon. Die tijd werd deels benut om de andere aanwezige studenten te analyseren aan de hand van ongefundeerde meningen en pseudopsychologie. Die informatie werd vervolgens gebruikt om eigen kansen in te schatten. Na deze vakkundige procedure volgde de baanbrekende conclusie dat er zomaar een mogelijkheid bestond dat een van ons zou kunnen winnen.

Daarna was het tijd voor uitleg en instructies over de aflevering. Hierbij kregen we te horen dat het format enigszins was aangepast. Naast dat er nu ook drie docenten in de zaal zitten, is er tussen een van de rondes nog een ‘onverwachte overhoring’ waarin één willekeurig gekozen student in een minuut tijd zo veel mogelijk vragen goed moet beantwoorden. Als beloning voor de moeite zou die student wel een tientje per juist antwoord ontvangen. Na een initiële schrikreactie stelden we onszelf gerust met de gedachte dat de kans wel heel klein was dat een van ons daarvoor gekozen zou worden. Tot slot kregen we te horen wie onze bekende tegenspelers zouden worden: voormalig kickbokser Remy Bonjasky, kookboekenschrijfster en presentatrice Ellemieke Vermolen, en actrice Fockeline Ouwerkerk.

Dan was eindelijk het moment aangebroken om de studio in te gaan. We namen tijdelijk afscheid van Meike, die in een ander vak zat, en begaven ons naar de bovenste rijen in het vak waarvoor even later Remy Bonjasky plaatsnam. De aflevering zelf komt naar het schijnt eind 2024 op tv dus ik zal verder geen spoilers weggeven. Het enige wat ik kan beloven is dat er meerdere FIRST-leden van dichtbij te zien zijn (wat draagt ze paars toch goed), en een enkeling wellicht zelfs een kleine spotlight heeft gekregen.

Na de opname was het tijd om terug te reizen, maar niet voordat poging 17.0 om een groepsfoto te maken gewaagd was. Als boven dit artikel een groepsfoto staat is het gelukt, zo niet is helaas ook die poging jammerlijk gestrand. Op station Utrecht splitste iedereen zich op om ergens te eten dan wel om een verloren telefoon op te halen. In verschillende pelotons is vervolgens de rest van de terugreis ingezet. Al met al een erg leuke en gebeurtenisvolle dag dus, waarvan het eindresultaat ergens dit jaar nog op tv komt.

Johan Wijnhoven


Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015 First Maastricht | Made with love  .
Top
Bezoek ons ook op:  - - -